Dorcas Voedselactie 2019

Van 3 tot en met 10 november 2019 wordt voor de vierentwintigste keer de Dorcas Voedselactie gehouden, de inmiddels beroemde landelijke actie waarvoor velen zich vrijwillig inzetten. In honderden supermarkten, kerken, scholen en bedrijven in Nederland zamelden duizenden vrijwilligers samen met consumenten producten en geld in voor de allerarmsten in Albanie, Moldavie, Oekraine en Roemenie. Ook in Arnhem worden voedselpakketten ingezameld, namelijk bij Albert Heijn Schuytgraaf op vrijdag 8 en zaterdag 9 november en verder tijdens de kerkdiensten in de Sionkerk, Kruiskerk en Koepelkerk. Samen komen ze in actie voor de allerarmsten in Oost-Europa.

Dorcas ondersteunt met de voedselpakketten de allerarmsten. Veel van hen leven teruggetrokken en in armoede. Ze staan er vaak alleen voor en komen, vanwege gezondheidsproblemen of ouderdom de deur niet meer uit. De ontvangers van een pakket worden zorgvuldig door lokale partnerorganisaties geselecteerd. Onze partners weten welke mensen hulp nodig hebben.

Het voedselpakket staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een breder programma van Dorcas. Samen met hun partners creeert ze een sociaal vangnet van mensen om de allerarmsten heen. Zo gaan er mensen voor ze zorgen. Met een voedselpakket wordt het leven de komende wintermaanden dragelijker. Het pakket is een bemoediging, een belangrijk steuntje in de rug. We laten hiermee zien dat duizenden mensen in Nederland om hen geven. Een voorbeeld is de 57-jarige Adrian uit Oekraine. De winter komt er aan en dat is voor hem een zware periode. Hij komt dan nauwelijks de deur uit vanwege kou en sneeuw. Zijn vrouw heeft diabetes en zijn kinderen werken in het buitenland. Hij verloor zijn baan tijdens de crisis. Het is letterlijk kiezen: of brandhout voor de kachel of een zak aardappelen.

Nederland in actie
In Nederland zijn tienduizend vrijwilligers op de been om de producten in te zamelen. Meer dan zeshonderd supermarkten en vele scholen en kerken verlenen hun medewerking aan de Dorcas Voedselactie. Vrijwilligers delen voedsellijstjes uit aan het winkelend publiek. Hierop staan producten die samen een voedselpakket vormen. Klanten van de supermarkten doen een boodschapje extra en geven deze af aan de vrijwilligers. Daarna wordt alles gesorteerd, ook door vrijwilligers. Nadat het pakket met de vrachtwagen op de plaats van bestemming is aangekomen, geeft Dorcas het aan de partnerorganisatie die het vervolgens via een lokale kerk bij de juiste mensen brengt.

Over Dorcas
Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Geinspireerd door de opdracht uit de Bijbel om te zorgen voor armen en onderdrukten, werkt Dorcas al ruim 35 jaar aan hulp- en ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Adrian, voedselactie 2019 Dorcas Depot Arnhem